Globál - A mindent látó szem - Mindenki megfigyelése és lehallgatása 9/11 után valóság


Vajon miért nem használ egyetlen szakértő sem IPHONE-t ? ...  és miért tiltották be több helyen a Blackberry-t?

Számotokra már régen nem titok, amit mostanában ekkora meglepetésként és hírként kezelnek:

az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség minden vezetékes és mobiltelefon-hívást, valamint minden e-mailt és egyéb internetes kommunikációt megfigyel és archivál.  



Forrás: Wikimedia Commons
Disneylandnél lehet annyi parkolóhely, mint az NSA központja mellett (Origo)
Az Egyesült Államokban a védelmi minisztérium alá tartozó Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) végzi a vezetékes és mobiltelefonokon vagy interneten keresztül zajló kommunikáció lehallgatását. Munkatársainak létszáma nem nyilvános, de már az is jelzi a testület méretét, hogy csak a marylandi központja mellett tizennyolcezer dolgozói parkolóhely található. A tervek szerint az idén szeptemberben Salt Lake City közelében beindulhat az NSA kétmilliárd dolláros költséggel épülő adatközpontja is. Azért kellett új helyszínre telepíteni, mert a korábbi székhelyen a helyi elektromos szolgáltató már nem tudta volna kiszolgálni a növekvő energiaigényeket. 

A Skype-ot könnyű lehallgatni, a Blackberryt nem
A fenti adatok egyáltalán nem tartalmazzák az interneten keresztül bonyolított hívásokat, így például a Skype-ot sem. Az [origo]-nak nyilatkozó szakértő szerint a világ legismertebb online telefonszoftvere korábban jól védett volt a lehallgatás ellen, most azonban a hatóságok számára nem jelent gondot a hozzáférés a rajta zajló kommunikációhoz.

Nem így van ez például az egymás között titkosított protokollt használó Blackberry okostelefonokkal, ezeket lehet úgy is használni, hogy a forgalmat ne valamelyik hazai szolgáltató, hanem a kanadai gyártó szerverein keresztül bonyolítsák le, amelyekhez a magyar hatóságoknak nincs hozzáférésük.

0 comments:

Post a Comment