A "másik" Magyarország - ideje nekünk is megnézni, és csendben megtapsolni őket


Frei Tamás : A sors keze van benne, mondaná az egyik barátom, aki szerint soha semmi nem történik véletlenül.

A napjaim most nagyon intenzív írással telnek, készül a "2015", és tegnap épp egy Magyarország dilemmáiról, lehetőségeiről szóló párbeszédhez jutottam. Azt nem árulnám el, hogy ki is Krisztina, akinek a szájából ezek a mondatok elhangzanak :-) de talán így, önmagában is érdekes lehet ez a pár sor, főleg annak a videónak a kapcsán, amit meg szeretnék osztani veletek.

Íme tehát az idézet a leendő regényből:

"1920-ban két út állt a magyarok előtt. Pont úgy, mint 2010-ben. Vagy összekapaszkodnak, zárják a soraikat, újra izmosodó Magyarországot akarnak, a múltba, a letűnt nagyságba révednek, abból erőt merítenek, egységesednek, kierőszakoltan egy hangon, egy irányba húznak, és aki nem áll be a sorba, azt lelökik a szakadékba, vagy… - Krisztina óvatos mozdulattal a homoksárga bársonykanapéra tette a ködbe vesző Erzsébet híd fotóját - …vagy újragondolnak és újrakezdenek mindent. Tehetségesen, mozgékonyan, haladó szellemben kitalálják, és a nulláról felépítik a kisebb, de okosabb, a leckékből okuló Magyarországot. Ahol sokféle hang és kétség létezik, mert tudják jól a félresikerült múltjukból, hogy vitákban, kétségben az erő. Egységben az erőszak!"

Nos, pár órával azután, hogy ezt leírtam, elküldtek nekem egy videót, ennek az idézetnek a második feléhez illő, tehetséges, lendületes, magukat kitaláló, korszerű fiatalok, a "másik" Magyarország - hogy a regénybeli Krisztinát idézzem.

A lenyűgöző, ötperces videón, amit az egyik legnevesebb amerikai youtube videós Devin Graham készített a Face Team csapatát lehet látni, gyönyörű felvételeken, Budapest legragyogóbb arcával. 



A Face Team-et 2004-ben alapította Takács Áron, aki a kosárlabdát ötvözte tornász elemekkel és trambulinokkal. 

Nálunk, Magyarországon alig hallani róluk, pedig megérdemelnék, hiszen tényleg ez az a lendület, a szó szoros és átvitt értelmében is, amire Magyarországnak (szerintem) szüksége lenne.

2006-ban volt az első külföldi fellépésük, és azóta is a világot járják, látványos show-ikkal ámulatba ejtették már több kontinens közönségét. Szerepeltek Euroliga és Szuperkupa mérkőzések félidejében, All Star gálákon, az NBA EUROPE LIVE-on, a FIBA EuroCup All Star Game-n, cirkuszfesztiválokon, és még sok más helyszínen.

Ezt a youtube videót, ezt a Budapestet, ezeket a magyar srácokat már 5.4 milliónyian látták az elmúlt napokban világszerte.


Szerintem ideje nekünk is megnézni, és csendben, magunkban, a képernyőre csodálkozva, megtapsolni őket: 



Halászbástya, Lánchíd, nemzetközi hírű magyar akrobatikus kosárlabdacsapat, az idegenforgalmi nevezetességeket a szokásostól eltérően egy különleges, mindenki által könnyen emészthető, izgalmas sporttal, az akrobatikus kosárlabdával ötvözte a híres YouTube rendező. Devin Graham, első alkalommal választott magyar témát, amelynek főszereplője a Face Team volt. A rendező rövidfilmjeit hétről-hétre milliók nézik, YouTube csatornája több százmillió emberhez jut el. 

A Face Team Magyarország első akrobatikus kosárlabda csapata, amely különleges sport-show bemutatókat tart: akrobatikus kosárlabda, kézilabda, korfball, labdazsonglőrködés, break szerepel a palettájukon. A 2004-ben alakult csapat 9 tagból áll, és minden esetben a helyhez és az igényekhez igazítják fellépőik számát és a bemutató jellegét.
Devin Graham – művésznevén Devin Super Tramp – a YouTube egyik legnépszerűbb filmes rendezője és vágója. Rövidfilmjei hatalmas népszerűségnek örvendenek: egy-egy alkotása a premiert követő napokban már milliós nézettséget tudhat magáénak. Január 9-én publikált rövidfilmjének első alkalommal magyar főszereplői voltak. Budapest nevezetességei mellett a Face Team akrobatikus kosárlabdacsapat, akikről legutóbb a legnagyobb angol tehetségkutató show műsor, a Britain’s Got Talent kapcsán hallhattunk, ahol közönséget és zsűrit is lenyűgözve, egészen az ötödik döntőig meneteltek. Ezt megelőzően a csapat már a magyar Csillag Születik című műsorban is bizonyított.
A két napos forgatás a Halászbástya, a Lánchíd, a Hősök tere, a Budai Vár és edzéshelyszínük, egy szakközépiskola érintésével történt. A forgatáson labdazsonglőr trükköket és akrobatikus kosaras ugrásokat vettek fel különleges kameraállásokból. A videót eddig több mint 5 millióan látták, és a YouTube 68 millió tagot számláló Facebook oldalán is rendkívül népszerű.
A Face Team-nek nem ez az első videó szereplése. Nemrég egy izraeli cég, az Orange reklámfilmjének is ők lettek a főszereplői. Egy hazánkban még ismeretlen sportágat, a SlamBall-t kellett bemutatniuk, ami még olyannyira nem ismert, hogy SlamBall pálya a világon csak Amerikában és Kínában található, így a sportcsarnokban külön erre az alkalomra kellett összeállítani egy pályát. Az új sportág az amerikai foci, hoki, kosárlabda, gumiasztal ötvözete, de a végső cél itt is a labda kosárba juttatása. A forgatásra az Amerikában legendaként tisztelt SlamBall játékosok, Stan Fletchert és Noah Ballout is eljöttek Magyarországra, és ők is szerepeltek a reklámfilmben a magyar csapat oldalán.
A Face Team-et 2004-ben alapította Takács Áron, aki a kosárlabdát ötvözte tornász elemekkel és trambulinokkal. 2006-ban volt az első külföldi fellépésük, és azóta is Magyarországot és a világot járják, látványos show-ikkal ejtik ámulatba több kontinens közönségét. Szerepeltek már Euroliga és Szuperkupa mérkőzések félidejében, All Star gálákon, az NBA EUROPE LIVE-on, a FIBA EuroCup All Star Game-n, cirkuszfesztiválokon, tavaly nyáron pedig egy arab sejk születésnapi showján történő fellépésre kérték fel őket, Abu Dhabi-ban. Az akrobatikus kosárlabda mellett többek között kézilabda, korfball, labdazsonglőrködés, break szerepel a műsor-palettájukon, előadásaik leginkább egy sportszínház darabjaiként foghatóak fel.
A Face Team a fellépések mellett saját sportegyesületet működtet, és több hazai városban is tart utánpótlás edzéseket, ahol a kosárlabda népszerűsítésén kívül kinevelik a csapat újabb lehetséges tagjait is. Egyesületük szervezi az egyre népszerűbb kosárlabda és extrém sport fesztivált, a SOUL OF THE GAME WEEKEND-et.
Forrás: Kultography

0 comments:

Post a Comment